UYUM BAKANI AYDAN ÖZOĞUZ GENÇLERLE BULUŞTU

Devlet Bakanı Özoğuz FİBO Projesi Gençleri ile Dertleşti


Federal Almanya Göç, Mülteci ve Uyum’dan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz 16 Nisan 2014 tarihinde ATİAD Üyesi Marmara Import Export GmbH’yı ziyaret ederek FİBO Gönüllü Meslek Rehberleri ve onların meslek hayatına geçişte destekledikleri gençler ile buluştu.

ATİAD’ın özel daveti üzerine ATİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Sarıyar, Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Müfit Tarhan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Marmara Import Export GmbH Genel Müdürü Volkan Kuru, Yönetim Kurulu Üyeleri Nihat Kanat ile Pelin Bilici ve ATİAD Genel Müdürü Ömer Sağlam ile birlikte FİBO Projesi hakkında bilgi edinen Uyumdan Sorumlu Federal Almanya Göç, Mülteci ve Uyum’dan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, yapılan son araştırmaların, şirketlerin sundukları meslek eğitimi yerlerine genç bulmakta zorlandıklarını ve bu nedenle bir sürü meslek eğitimi yerinin doldurulamadığına dikkat çekti.

FİBO projesinin temelinde gençlerin gelmesini beklemeden bizzat gençlere ve ailelerine gidildiğinin yattığını ve bu aktif girişimin son derece faydalı olduğunu ifade eden Aydan Özoğuz, bir gencin bile meslek eğitimi yerine yerleştirilmesinin çok büyük kazanç olduğunu ve FİBO’nun bu konuda başarılı işler yaptığının altını çizdi. Bu tür örneklerin artmasını temenni ettiğini söyleyen Özoğuz, FİBO Projesinden dolayı ATİAD yetkililerini tebrik etti ve göçmen kökenli gençlerin iş piyasası ve kalifiye eleman yetiştirme konusunda bulunmaz bir hazine olduğunun altını çizdi.

Bakan Aydan Özoğuz ile buluşan gençler, okulu bitirdikten sonra meslek eğitimi yeri bulana kadar yaşadıkları zorlukları dile getirerek, meslek eğitimi yeri bulmalarından dolayı ailelerinin ve kendilerinin duydukları mutluluğu ve FİBO projesinin kendilerine bu yolda olan katkılarını paylaştılar. Kendi mesleklerinin yanında Gönüllü Meslek Rehberleri olarak yıllardır gençlerin sorunları ile yakından ilgilenen Murat MeziroğluEmel Demirel ve Mücahit Akkuş, herhangi bir mesleki eğitim görmemiş göçmen gençlerin sayılarının ortalamanın üzerinde olduğunu ve bunun en önemli nedenlerinden birinin ise, gençlerin ve ailelerinin Almanya’daki meslek türleri ve meslek eğitimi imkanları hakkında yeterince bilgi sahibi olmamaları olduğunu dile getirdi. FIBO Gönüllü Meslek Rehberleri, bulundukları şehirlerdeki çeşitli kuruluşlarda etkinlikler düzenleyerek Türk kökenli ailelere ve gençlere meslek seçimi konusunda yol gösteriyor ve kendilerine destek oluyorlar.

Buluşmaya ev sahipliği yapan Marmara GmbH Genel Müdürü Volkan Kuru, yıllardır gençlere meslek eğitimi imkanı sunduklarını ve en kutsal görevlerinin edinilmiş olan bilgileri ve tecrübeyi gelecek nesillere meslek öğreterek ve onlara iş imkanı sağlayarak aktarmak olduğunu belirtti. Şirketlerin bu konuda sağduyulu olmalarını ve gençlere daha çok şans tanımaları gerektiğini ifade eden Kuru, her şirket sahibinin bu yollardan geçtiğini hatırlatarak, doldurulmayı bekleyen meslek eğitimi yerleri için gençlere ulaşmak için hepimizin elinden geleni yapması gerektiğini ve bunun hepimizin görevi olduğunu vurguladı. Özellikle göçmen kökenli gençlere daha çok şans tanınması gerektiğini, aksi takdirde Alman iş piyasasının çok yakında kalifiye eleman sıkıntısı çekeceğini söyledi.

FİBO Projesi 2010 yılında faaliyete geçti ve 3 yılda 900 etkinlik düzenlenerek 11.000 kişiye ulaşıldı. Gönüllü Meslek Rehberlerinin özverisi ve fedakarlığı ile elde edilen bu sayılar başarılı bulunduğu için proje, Kuzey Ren Vestfalya Çalışma Bakanlığı ve ATİAD tarafından 2015 yılının sonuna kadar 2 yıl uzatıldı.

En Güncel Yazılar

Days
Hours
Minutes
Seconds